fbpx

Петанк

Кратка история

 

Като модерен спорт е възникнала във Франция в началото на 20 век, но корените й са в стара провансалска игра.Днес тя е национален спорт на Франция, а също така е много популярна в Белгия, Нидерландия и други европейски страни, както и в бившите френски колонии в Африка, Азия и Полинезия.

 

Правила на играта

 

Петанката се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15м. и твърда настилка от пясък или сгур. За нея се използват топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800гр., а диаметърът им е около 70мм.

 

 

Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки, които може да са мъжки, женски и смесени. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател от отбор има по три топки, а когато се играе по тройки — по две топки. В началото на играта се тегли жребий кой отбор ще започне пръв.

 

Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището и от него хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално “прасенце”). Кошонетът трябва да се метне на разстояние между 6 и 10м. от началния кръг, след което двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Хвърля винаги този отбор, който в дадения момент е по-далеч от кошонета.

 

Ако единият отбор е хвърлил много близко, то другият може да му удари и изчисти топката, може да се удари и самия кошонет и тогава се променя цялата ситуация в играта.

 

Броене на точките

 

Когато и двата отбора изхвърлят топките си, започват да се броят точките. Точки печели този отбор, чиято топка или топки са по-близко до кошонета. Той печели толкова точки, колкото топки има по-близко до кошонета от най-близката до него топка на противника. При едно хвърляне се печелят най-много 6 точки. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.